Till sist…

slutade regnet vräka ned – både inne & ute. Phuu.

Dagen skulle ägnats åt mys och höstlov. Lillan o jag skulle ha sovmorgon  medan stackars maken skulle få släpa sig upp. Lillan och jag skulle dra det varma täcket över huvudet när väckarklockan larmade morgonstund. Så blev det inte riktigt.

Flashback – 07.00 am någonstanns söder om Uppsala i ett hus från sent 70-tal samtidigt som regnet vräker ned:

Beeeep! Beeeeep! Beeeeeeep! (Maken fumlar ut i vardagsrummet och tar död på larmet på mobilen)

Jag tänker i mitt stilla sinne -Fy f-n, här ska sovas… klara, färdiga…

Domnar bort en kort stund men vaknar av ett enerverande ljud. Maken springer uppochner, uppochner, uppochner för vår knirrande trappa. Jag börjar koka smått av irritation… funderar på att fräsa nåt i stil med att hans rena kallingar finns i tvättstugan, INTE på övervåningen. Sansar mig, men slutligen är jag tvungen att vråla: -‘vad f-n gör du?’

Det returnerade svaret lyder kort ‘-det regnar in här i vardagsrummet’.

Jaså… dåså. Drar täcket över huvudet. Tänker lite… är det nu jag ska rusa upp och ge maken lite stöd? Nä! Jo?

På med mysbrallan och ut till maken. Jajemänsan, det droppar ordentligt. Rakt ned på soffan.

Vi finner oss och ringer försäkringsbolaget. Stängt! De hänvisar till SOSAlarm. Eeeh, nä… tillslut får vi tag på en saneringsfirma som åker ut till oss. Chefen för saneringsfirman dyker sedan upp. De tar beslut om att såga upp hela jäkla innertaket i huset, och nä – skadan kommer inte att bli begränsad. Hela taket måste bytas. Försäkringsbolaget meddelar oss att vi står själva så länge som det inte är något med ledningarna… och ute tokregnar det! Mysigt med hus – verkligen.

Saneringskillarna ska åka tebax till firman för att hämta stora sågen. Snart tillbaka. Vi hinner klura ett tag- ringer kära snickargrannen! Vi inser att vi är ärketypen av lättlurade desperata villaägare. Grannen ber oss ta det lugnt… det är ju bara vatten. Här ska inte sågas… lugna och fina. Han ska komma över efter arbetsdagen och kika på det hela.

Ikväll sitter jag i tvsoffan som har torkat upp. Tittar upp i taket och konstaterar att taket är helt. Det droppar inte längre. Och kontot är fortfarande inte helt dränerat. Vilken jäkla tur att vi inte lät dem köra loss med sågen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *